Ideer, ideer, ideer – jo flere, jo bedre

Jeg har alltid hatt ganske mange ideer, men i mange år, særlig mens jeg studerte, var det få av dem som ble realisert. Det var frustrerende, og jeg var nesten litt flau over at jeg fikk masse ideer, men ikke gjorde noe med dem.

Etter hvert som jeg har begynt å leve av å gjennomføre mine egne ideer, så har jeg også lært at det ikke er et nederlag om en idé ikke gjennomføres eller blir en suksess. Den har verdi i seg selv, uansett. Man vet aldri hvilke ideer som er interessante for andre hvis man ikke prøver dem. Det tar også ofte lang tid fra man får en idé til den blir gjennomført. Det er derfor bra å hele tiden jobbe med ideer og prosjekter på forskjellige stadier. Og jo flere ideer man har, jo større sjanse er det for at det dukker opp en god en.

 

Å forvalte ideer

Det jeg jobber med nå er hvordan jeg kan forvalte ideene på best mulig måte. Hvordan tar man vare på ideer? Hvordan sørger man for å jobbe videre med dem? Jeg tror man kan få noe ut av å tenke at man kjører en kontinuerlig idéutviklings workshop med seg selv. Man må bry seg om ideene sine, i alle av idéutviklingens faser, og ikke bare når man får dem, og når de skal gjennomføres. Ideer må kultiveres, redigeres, vurderes og utvikles, akkurat som tekster.

Jeg sorterer tekster jeg skriver på i 4 forskjellige mapper. En for ideer. En for ideer som er klare til å skrives ut. En for tekster som er skrevet igjennom og skal redigeres. En for tekster som skal korrekturleses og publiseres. Jeg prøver å få jobbet med tekster i alle mappene i løpet av en uke. På den måten vil jeg alltid ha noen nye tekster å publisere. Kanskje kan man ha et lignende system for andre typer ideer også?

Jeg prøver også å bli bedre til å kjenne igjen ulike typer ideer. Hvilke er ideer brenner jeg for? Hvilke er ideer vil andre også sette pris på? Hvilke ideer kan gjennomføres lett, og hvilke krever mye? Er det et langtidsprosjekt, eller noe som skal handles på med en gang? Kan prosjektet gjennomføres av deg selv, eller trenger du andre med andre kompetanser? Er det et prosjekt som krever et stort budsjett?

 

Å snakke om ideene sine

Den svenske forfatteren Åsa Lind sa i et intervju jeg hørte for litt siden at man noen ganger må bli god nok for sin egen idé. Det vil si at noen ganger er man ikke god nok til å gjennomføre sin egen idé ordentlig og at man derfor kanskje trenger noen år før man kan gjennomføre den. Det tror jeg hun har rett i, men samtidig er den viktigste grunnen til at ideer ikke blir noe av at man ikke prøver.

I følge Halvor Gregusson, en av bloggerne på Gründerpulsen, så skal man ikke være redd for å snakke om ideene sine. Han mener at å snakke om ideene gjør det mer sannsynlig at de blir realisert.

”Hver gang man snakker om ideen sin, sender ut informasjon eller bare prater med gamle kjente om hva man jobber med om dagen, så er det alltid en mottaker som kanskje kan hjelpe deg videre. “Eller stjele ideen”, tenker du kanskje. Min personlige erfaring er at folk flest er mer interessert i å hjelpe den som har ideen, enn å ta den selv. Derfor er jeg tilhenger av det jeg kaller “å kaste ut flaksballer”.” 

Dette stemmer godt med min egen opplevelse av flaks. Det føles ofte som flaks når man får til noe stort, men man ville aldri ha fått det til hvis man ikke la grunnlaget for det. Det kan føles som flaks å få en jobb hvis man er én av hundre andre kvalifiserte søkere, men ved å søke jobben og utdanne seg så man er kvalifisert så har man også lagt godt til rette for den flaksen. Og en måte å legge til rette for flaks når man vil realisere egne ideer, det er å snakke med andre om dem, mener Gregusson.

 ”Noe av det gøyeste jeg vet med entreprenørskap er nettopp det store antall muligheter en idé eller konsept egentlig har, og at man som gründer er nødt til å velge, eller krysse av i lottokupongen om du vil. Men der “verden” ser lottokuponger, ser gründeren kanskje en god gammeldags tippekupong i fotball. De som har mest kunnskap har høyest sjanse for å vinne fordi det blir lettere å ta kvalifiserte valg. Likevel, det er haugevis av tilfeldigheter som kan skje. Derfor er det kanskje ikke så dumt å fylle ut flere tipperekker? Hva om det fantes en måte å fylle ut flere tipperekker uten at det kostet så mye?”

Du kan lese Gregussons blogginnlegg om ideer og flaks på Gründerpulsen.

 

Ett svar til «Ideer, ideer, ideer – jo flere, jo bedre»

  1. […] føre til noen mislykkede møter og en del avslag, men også nye muligheter. Det er litt som med ideene, man skal ha en hel del for å sikre seg at noen blir […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Website Built with WordPress.com.

%d bloggere liker dette: