Mari og jeg har lenge drømt å lage en podkastserie om arkeologi, og nå er pilotepisoden ferdig!
Pilotepisoden handler om middelalderarkeologi og et unikt funn i midten av Oslo.
Nå samler vi inn historier og ideer til resten av serien. Vi ønsker å lage en serie som handler om de gode skattefunnhistoriene, arkeologenes hverdag, betydningen av historie og tekniske utgravningsmetoder. Vi har lyst til å bli med på innsiden av institusjonene som har ansvar for å kartlegge, grave ut, ta vare på og formidle de sporene av fortiden som ligger i jorda under oss.
Tidligere denne uka hadde vi et møte med arkeologen Marianne Johansson som jobber i Akershus Fylkeskommune. Hun hadde masse gode historier fra felt og spennende synspunkter. Vi snakket om alt fra utgravningsteknikker til tv-serien Vikings og hvordan hun og kollegaene leter etter steinalderhavner langt oppe i skogen.
Noen betraktninger om arkeologien og historefagets betydning for samtiden blir det nok også. Da vi jobbet med historien til Dale-Gudbrandsgård ble vi kjent med arkeologiens betydning for nasjonalromantikken og oppbyggingen av Norge som nasjonalstat. Den tematikken vil vi gjerne gå mer inn i, i dette prosjektet. Å jobbe med historie handler like mye om samtiden som fortiden. Hva velger vi å snakke om? Hva velger vi å undersøke? I dag skal den arkeologiske forskningen være nøytral, men det er den jo aldri. Hva slags ideologier styrer historieforskningen og arkeologien i dag?
Vi vil også gjerne ha tips til hva som er spennende å høre om. Hvis du har ideer kan du skrive til oss på lutterore@gmail.com.
Legg igjen en kommentar