Hva er møtepunktene mellom arkiv, kunst og museum? Og hva skjer i disse møtene?
Museer, arkiv og kunstfeltet tar i økende grad initiativ til samarbeid på tvers. Flere kunstprosjekter har i den senere tid rettet interessen mot å undersøke, avdekke og ta i bruk historisk materiale. På samme tid bruker kultur- og naturhistoriske museer i større grad kunst både til kilder og formidling. Digitalisering og internett har gjort grensene mellom arkiv og utstilling uklare. Arkivmateriale blir i dag tilgjengeliggjort på stadig nye måter, og kuratering og utstilling finner sted på arkivers nettsider, mens museene inkluderer arkiver og arkivets organisering i utstillinger.
I november arrangerer Norsk Kulturråd sin
årskonferanse. Den har tittelen
Fortiden for tiden – møter mellom museer, arkiv og kunst. I forkant av konferansen vil jeg, med støtte fra Marit Kjeksrud Amundsen (Vestfoldmuseene) og Oskar Seljeskog (Oslo Museum), invitere til en bloggstafett om temaet. Målet er en rekke av blogginnlegg, publisert på forskjellige blogger, som tar utgangspunkt i temaet møter mellom museer, arkiv og kunst.
Slik fungerer stafetten
- Du melder deg på i kommentarfeltet her, eller ved å sende en mail til hegebhuseby@gmail.com. Påmeldingen må inneholde mailadresse, litt informasjon om deg, om du skriver på vegne av arbeidsplass eller for deg selv, og om du vil publisere på egen blogg eller denne.
- Jeg sender ut en liste over når de ulike deltakerne skal publisere. Stafetten vil foregå i tidsrommet 26.oktober til 16. november.
- Vi skriver!
Forslag til hvordan innleggene kan vinkles
- Ta utgangspunkt i en konkret opplevelse av et møte mellom museer, arkiv og kunst, og gjør noen refleksjoner omkring denne opplevelsen. Det kan være både en opplevelse som publikum, eller en opplevelse fra produksjon / tilrettelegging for et slikt møte.
- Dine asossiasjoner til tittelen ”Fortiden for tiden – møter mellom museer, arkiv og kunst”
- Ta tak i et av temaene som skal diskuteres på konferansen. Se program her.
- Fortsett diskusjonen av et tema som er tatt opp tidligere i stafetten.
Form
For å gjøre innleggene i stafetten mest mulig lesevennlige bør de ikke være på mer enn 800 ord. De skal ha mellomtitler og gjerne et bilde. Innleggene bør også ha en tydelig vinkling, og kun ett hovedargument.
Å få diskusjonen til å henge sammen
For å skape en følelse av sammenheng mellom de ulike innleggene er det viktig at hvert innlegg starter med en link til det første innlegget som forklarer stafetten, og en link til bloggen man får stafettpinnen av, gjerne direkte til bloggens stafettinnlegg. Til sist i innlegget linkes det til neste deltager. Denne linken må gjerne oppdateres til en link direkte til neste deltagers stafettinnlegg når dette innlegget er publisert. Ettersom tidsrommet for stafetten er begrenset, og deltakerne antagelig er travle folk, vil det ikke alltid være mulig for deltakerne å lese forrige innlegg før man skriver sitt eget, selv om dette er det optimale.
Diskusjonen vil kobles med twitter ved at alle innlegg blir nevnt på twitter, og ved at man merker alle tweets som handler om stafetten med #bloggstafett. (Ny på twitter? Les mer her, og her.)
Hvorfor bloggstafett?
- For å skape dialog og diskusjon om et aktuelt og interessant tema.
- For å inspirere og forberede Årskonferansens deltakere.
- For å bygge opp om blogging som platform for kunnskapsutvikling for museer og relaterte aktører.
- For å teste mulighetene for blogging som medium for museumsbransjen.
Dette innlegget er en del av en bloggstafett i anledning Kulturrådets årskonferanse Fortiden for tiden –møter mellom museer, arkiv og kunst. Oversikt over alle deltakere og publiserte innlegg finner du i innlegget Stafett – lagoppsettet på http://museumsandmedia.blogspot.com.
Legg igjen en kommentar